Swedbank har det inte lätt nu. Marknaden slaktar aktien och idag föll den 3,9 %. Totalt har aktien fallit närmare 21 % sedan penningtvättsanklagelserna kom fram i ljuset förra veckan. Jag har aldrig varit lika positivt inställd till banken så som vissa andra har varit. Jag tycker inte att ledningen för Swedbank har skött någonting rätt efter att banken anklagades för penningtvätt.

 

Swedbanks ägare

 

De 10 största ägarna av banken är:

  • Sparbanksgruppen
  • Folksam
  • Alecta Pensionsförsäkring
  • AMF Försäkring & Fonder
  • Swedbank Robur fonder
  • Sparbanksstiftelser – ej Sparbanksgruppen
  • BlackRock
  • Vanguard
  • Norges Bank
  • SEB Fonder

 

Aktiens totalavkastning

 

Swedbankaktien har på 10 år haft en totalavkastning på 268,52 %. Som jämförelse har Svenska Handelsbanken haft en totalavkastning på 353,6 % inom samma tidsperiod. Givetvis förändras den totala avkastningen när aktiekursen faller så som den har gjort.

Idag vill man äga banker på grund av den höga direktavkastningen. Swedbank har nu en direktavkastning på 8,19 % vilket är mycket lockande.

 

VD för Swedbank har ordet

 

Så här sade Swedbanks vd Birgitte Bonnesen till DI angående hennes egna framtid som VD:

”Jag tycker att både jag och mina kollegor har gjort ett jättebra jobb. Men det betyder inte att jag inte tycker det är jättejobbigt när man ger sig på mig på det här sättet – det är faktiskt jättejobbigt.”

Det är fint att ledningen för Swedbank fortfarande tycker att de har skött saken bra. Verkligheten är dock en annan. Förtroendet för banken ligger på en bottennivå och ändå känns det som att de ser sig som felfria. Det första jag skulle ha gjort om jag hade lite inflytande i Swedbanks ledning skulle vara att rädda det förtroende som nu har suddats ut.

 

Reflektioner angående Swedbank

 

Vi har ingen aning om hur mycket mer marknaden kan slakta Swedbanks aktie. Jag tror att detta bara är början och jag tror att volatiliteten hos bankerna kommer vara fortsatt hög tills en viss stabilitet infinner sig.

Så länge Swedbank behåller sin utdelning ser jag aktien som köpvärd om man är en långsiktig investerare. Jag har några ordrar ute på marknaden så att köp kan ske om aktiekursen skulle falla ännu mer. Det är omöjligt att kunna veta om aktien kommer falla mer eller om fallet har stannat upp. Däremot finns det vissa betänkligheter med tanke på att aktien gick upp en del, för att falla åter igen. Det visar på en osäkerhet hos marknaden inför aktien och på den fortsatt närmaste framtiden.

Vill du jämföra med det jag har skrivit om Nordea kan du göra det här.