Sampo är ett bolag som jag tycker om och som ger en bra diversifiering till min portfölj. Det beror på den utpräglade försäkringsrörelsen som Sampo tillhandahåller. Inkomster från försäkringar genereras både i bra och i dåliga tider vilket resulterar i en stabil avkastning. Detta är ett gott komplement till investmentbolag. Mer om investmentbolag kan du läsa om här.

 

Innehav i Sampo

 

Sampo groups innehav består av försäkringsbolagen:

  • If som har verksamhet i hela Norden och i Baltikum,
  • Mandatum Life som har verksamhet i Finland och Baltikum, samt
  • Topdanmark som har verksamhet i Danmark.

Sampo äger 21,2 % av aktierna i banken Nordea och 36,25 % av aktierna i banken Nordax. Sampo har även ett antal finansiella placeringar som t.ex. i Intrum.

Försäkringsbolag ger en stabil och konstant avkastning och det är en stor fördel att ha sådana i sin portfölj. Det får man om man köper Sampo. Det finns hög kompetens inom bolaget. Att ha Björn Wahlroos som en stark stöttespelare inom Sampo gör att man kan vara säker på att de flesta affärsmässiga beslut är korrekta och att dessa beslut har hög avkastning och stabilitet i fokus. Sampo har dock inte bara försäkringsbolag i sin portfölj utan är också största ägaren i banken Nordea. Det finns förmodligen en stor uppsida för Nordea efter att alla bankskandaler har lagt sig. Med tanke på att Christer Gardells aktivitsfond Cevian köpte in sig med 2,3 % i Nordea kan man anta att även de ser god potential i banken.

Björn Wahlroos sade följande i en intervju i DI som handlade om att Cevian hade köpt in sig i Nordea:

“Det hade varit tillfredsställande om Cevian köpt mer”

 

Aktiens totalavkastning

 

På 10 år har den totala avkastningen varit 592,66 %. Den genomsnittliga avkastningen per år har varit 21,35 % under en 10 års-period.

Det är en fantastisk avkastning som Sampo har gett sina aktieägare. Som jämförelse har Investors totalavkastning varit 489,9 % under en 10 års-period. Detta kan givetvis ändras snabbt i och med att totalavkastningen är baserad på den senaste stängningskursen. Investor är, enligt mitt tyckte, en lika bra investering om man nu skulle få för sig att bara välja en.

Något som jag också gillar med Sampo är att aktien handlas i euro vilket gör att man investerar sina pengar i en annan valuta än den svenska kronan. Valutarisker ska man aldrig bortse ifrån och det är bra att sprida ut sina investeringar i olika valutor. Valutakurser har i det långa loppet inte någon större betydelse. Man ska därför inte vara orolig för eller avvaktande från att köpa en aktie bara för att en viss valuta är dyr. Över tid kommer valutapriset jämnas ut i och med att man konstant köper nya aktier trots att en viss valuta är dyr eller billig.

 

Aktiens värdering

 

Aktien kostar 41,87 Euro. P/e-talet ligger på 13,74 och direktavkastningen ligger på 6,78 %.

Aktien är i mitt tycke fortfarande billig, men tanke på hur hög direktavkastningen är och vilka bolag man får för pengarna. Det är klart att det är jobbigt att nästan betala 42 euro när aktien för en tid sedan var runt 38 euro. Är man långsiktig ska man dock inte tänka allt för mycket på historia. Det är dock lättare sagt än gjort och även jag har tendenser till att tycka att något är dyrt bara för att det var billigare när jag senast undersökte bolaget och aktien. Värt att tillägga är att aktien har som högst legat på 48 euro vilket i sammanhanget gör att dagens pris kan ses som billigt i jämförelse.

 

Slutord om Sampo

 

Med Sampo får man en stabil försäkringsrörelse som genererar konstant avkastning över tid. Det är många olika bolag som har sin grund i försäkringsrörelser och som investerar överavkastningen av de inkomna premierna i aktier i andra företag. Ett av världens mest kända investmentbolag är ett sådant och det heter Berkshire Hathaway med värdeinvesteraren Warren Buffet i spetsen.

Försäkringsbolag är stabila investeringar till skillnad från banker i dessa dagar. Nordea kan ha en stor uppsida vilket även Christer Gardell har insett. Däremot ska man inte bortse från det faktum att Nordea förmodligen är inblandad i penningstvättshärvan som började med Danske bank och som har fortsatt till bland annat Swedbank. Det kan komma tider då bankerna kommer att falla som käglor på marknaden. Ett bevis på detta var Swedbank som föll över 20 % på två dagar. Innan denna härva är utagerad kommer vi nog få se stor volatilitet bland bankerna, men som långsiktig investerare ska man inte få panik. I det långa loppet är det ändå bara små rörelser i det totala spektrat. I och med att Sampo är noterad på Helsingforsbörsen ska du ha aktien i en kapitalförsäkring för att få tillbaka källskatten på ett smidigt vis.